fbpx

Как се става чирак в занаятчийска работилница Сръчно

Да станеш чирак в работилница за кожени изделия Сръчно е вълнуващо приключение, в което ще имаш възможност да разбереш повече за естествената кожа и работата с нея. И още повече – да се забавляваш и да твориш с приятели и да спечелиш мил спомен – декоративна грамота за чирак.

Е, готов ли си да поемеш пътешествие, изпълнено с творчество, забавни моменти и знания във вечното изкуство на сарачеството? Каним те да се потопиш в очарователния свят на майсторството заедно с нас и да откриеш какво те очаква в него.

Какво включва степен чирак в работилницата на Сръчно?

За да станеш чирак в нашата работилница, не се иска много – само мерак, но може и без него, защото всеки пристъпил прага на работилницата започва да усеща вдъхновение и иска да направи нещо с ръцете си. Затова даваме възможност на всеки, без значение от възрастта и опита си, да се запознае със занаята и да сътвори свое кожено изделие със собствените си ръце. А какво ще кажеш да станеш чирак, заедно със своето семейство, колеги или приятели?

Първата степен, която можеш да получиш от занаятчийска работилница Сръчно, е степен чирак. Получава се във формата на декоративна грамота, която да остави топъл спомен от преживяването. Тя не носи силата на официален документ, но заслужава да бъде поставена на централно място у дома, където да приканва да разказваш на своите гости за вълнуващия ден в работилница Сръчно, за естествената кожа и твоя незабравим опит с нея. И, разбира се, за признанието, което идва от майстори с дългогодишен опит, връчвайки ти специалната грамота за чирак.

И не забравяй – това е само първата степен, която можеш да получиш при нас. При нея ще посадим зрънцето любов към занаята, а то може да прерасне в нещо наистина голямо. От Сръчно ти даваме вълнуващата възможност да надграждаш своите знания и умения. След успешно „взета“ степен чирак, при следващо посещение на нашата занаятчийска работилничка, имаш възможност да повишиш своята степен в калфа. Готов ли си да преминеш през етапите точно като най-добрите майстори от далечното минало?


Защо да прекараш вълшебен ден в работилница Сръчно и да станеш чирак в нея?

1. Работилница Сръчно е магично място

Работилничка Сръчно е известна с вълшебната атмосфера, която витае в нея. Тя се намира в китното селце Слокощица, в близост до град Кюстендил. В нея се провеждат занаятчийски работилници за малки и големи, които завършват с грамота за чирак.

Ние, майсторите на Сръчно, посрещаме своите посетители с интригуващ разказ. По време на него, гостите на работилницата имат възможност да се докоснат до:

  • историята на вековната сграда, в която се случва цялата магия (гостите разбират от кога датира тя, как сме я възстановили и каква е нашата най-голяма цел);
  • капсула на времето – специално място на стената, където са събрани всички наследени инструменти от дядото на майстор Тони, който е бил обущар.

А между увлечено слушащите гости, тук там се подава и една доволно въртяща се кучешка опашка – тази на Точица! Точица е много специално куче, което обожава хората – вероятно това е и причината, поради която всички посетители много я харесват и създават специална връзка с нея.

2. Топло посрещане с домашни вкусотии

Работилница Сръчно е място, в което ще се почувстваш като у дома, ще си спомниш добре познати вкусове и аромати и ще усетиш уют.

Гостите, решили да посетят работилничката ни, биват нагостени подобаващо с домашен сок от бъз и замразени плодове от нашата градина, добавени вместо лед. Ммм, вкусно… А през по-студените месеци ги очаква ароматен чай и вкусни бисквитки. И запретваме ръкави…

3. Чувството да си истински майстор

Изкуството на сарачеството се предава от поколения, така че ще имаш възможност да се докоснеш до вековни техники и тайни, които се споделят като съкровено наследство.

Като един истински чирак в работилница, първо ще се запознаеш с основите. Ще научиш за различните видове естествена кожа, инструменти и техники, използвани в сарачеството. А след това, ще избереш какво да създадеш:

  • класически мини портфейл тип ключодържател,
  • коте мини портфейл тип ключодържател,
  • куче ключодържател.

След като избереш какво да сътвориш, ще извадим кошницата на дядо Димчо – наш много любим 90-годишен дядо, който все още прави кошници. В неговата ръчно изплетена кошница грижливо съхраняваме нашите парчета кожа. И така, след като подберем заедно най-подходящото парче от естествена кожа, ще получиш шаблон, сребрин (специален химикал за кожа) и магията ще започне. А ето и какво те очаква – очертаване по шаблона, изрязване, дупчене, шиене и поставяне на копчета.

Престоят във вълшебната работилница на Сръчно завършва със създаването на твое уникално кожено изделие. И запомни – сарачеството е нещо повече от занаят, то е начин да изразиш себе си. Да се довериш на въображението си и да се наслаждаваш дълго на резултата.

4. Безвремие с любимите хора

Сподели това вълшебство с любимите си хора. Направете си сладко и зареждащо бягство и се насладете на безвремието, което се усеща, веднага щом пристъпите прага ни. Едно е сигурно – заедно е в пъти по-забавно и специално. С твоите близки ще имате възможност да споделяте идеи и да се вдъхновявате взаимно, за да създавате собствени великолепни произведения на изкуството.

Работилница Сръчно приема най-малко двама и най-много 15 души, така че очакваме с отворени обятия теб и твоите близки, приятели или колеги. Единственото, което е много важно да направите, е предварително да запазите час за своето посещение тук! Само така ще можем да ви посрещнем подобаващо.

Отделете си около 2 часа и половина време, в което да се потопите в света на занаятите. А посещението при нас може да комбинирате със спиращи дъха разходки и обиколка на забележителности – районът е богат на такива. Открийте и още 6 интересни места около Кюстендил.

5. Грамота за чирак

Най-удовлетворяващият момент в твоето пътуване в приказния свят на сарачеството завършва с получаването на поощрителна грамота за чирак. Тя идва като сладка награда за твоето старание, макар и да няма истинска стойност!

Грамотата не е просто лист хартия – тя има уникален дизайн, специално създаден от Брандотопия (наши дългогодишни приятели, които допринасят за цялото вълшебство).

Освен това, тя носи и истинска стойност и заслужава почетно място у дома! Грамотата демонстрира желанието ти да се докоснеш до нещо толкова съкровено и древно – занаята с кожи. И показва ценния копнеж да познаваш, опиташ, съхраниш и предадеш това изкуство! Затова ѝ посвети видно място и не пропускай да разкажеш вълнуващия спомен от занаятчийска работилница Сръчно на мнозина.

Заключение

Да станеш чирак в работилница Сръчно е пътуване, което завършва с красиви спомени, ценни знания и придобиване на древни умения за създаване на изкуство от естествена кожа!

Така че, ако вече гориш от желание да пренесеш векове назад, да твориш и да се забавляваш с приятели, както и да получиш признание – уникална грамота за чирак, то не се колебай да се свържеш с нас! Запази ден и час за твоето вълшебство от тук.

Последвай страничката на Srychno и се потопи в магията на нашите занаяти!

The Masters of Srychno

0
портфейл за подаръкаксесоари от естествена кожа 1