fbpx

Майстор Искра от Сръчно – сарач със златни ръце и огромно сърце

Сарач е едно далечно, на мнозина непознато в наши дни, определение за занаятчия. Човек, чиито душа и сърце са изцяло отдадени на ръчна изработка на кожени изделия, всяко едно от които – уникално и единствено по рода си. Сарач не е просто професия. Да бъдеш сарач е призвание, което осмисля дните ти и придава особено вълнуващи усещания в живота ти.

Днес ще се потопим в една история, едновременно твърде близка и далечна! История с пъстри цветове и завладяващи аромати на кожени изделия – автентични, истински и посвоему уникални. История за един талант! Сарач със златни ръце и сърце, изпълнено с безкрайна доброта, любов и всеотдайност.   

Вярваме, че нейната мисия е да сбъдва желания и да предизвиква щастие! Няма как, когато ти самият светиш, около теб да има мрак. А тя е от хората, които си „вървят с името“, като то определя личността ѝ в пълна степен. Нашата искрица в приказната ни работилница – майстор Искра!


За детството и куклите…

Едва ли е имало дете, на което не е задаван въпросът: “Какъв искаш да станеш, като пораснеш?”. И ако обичайните отговори като „супермен“ и „принцеса“, не биха изненадали никого, то смела мечта, свързана със занаятчийство, ще предизвика ако не особен интерес, то поне най-малкото любопитство. Любопитство за това, какво ли се крие в тази малка детска глава?

Майстор Искра е била от момичетата, които са обичали своите кукли. Но не от онази любов на превъзходство и просто притежание, а от онази, истинската. Още от малка, Искра е влагала цялата си любов и старание в ръчна изработка на дрехи и аксесоари за своите кукли. Сега, същите тези любов и огромно старание са насочени към нейните клиенти!

Казват, че сарачеството, както всеки друг занаят, се предава от поколение на поколение. Такава ли е историята на Искра обаче?

В първи клас, по време на една от ваканциите, изпращат малката Искра на село при баба ѝ, където среща и нейната сбъдната мечта. Тогава е нейният първи допир до бабината крачна шевна машина и чувалите, пълни с парчета плат. По това време, хората пазарували с чанти от естествена кожа или плат. Точно такива, каквито започнала да шие и малката Искра.

С годините, страстта на Искра към шиенето не само че не угаснала, но и станала причината, поради която, и до ден днешен, майстор Искра пленява малки и големи със своята, почти до съвършенство, изработка на кожени изделия.  Как така почти до съвършенство?! Според майстор Искра, при всяко изделие ръчна изработка, един истински занаятчия дори нарочно трябва да остави “отпечатък”. Нещо малко, но несъвършено, което да напомня, че това кожено изделие е създадено не от машина, а от две сръчни ръце. И това, че не е перфектно, всъщност доказва колко е истинско… 


Пътят от работата в цех до това да работиш за себе си

По ирония на съдбата или именно заради любовта си към занаята, първата работа на майстор Искра, е в цех за чанти. Там, тя попивала информация и усъвършенствала своите умения. Но не могла да се задоволи с умението да обработва естествена кожа само и единствено по един определен начин.

Майстор Искра не би се похвалила със своите постижения, нито би предявила претенции за перфектна ръчна изработка на изделие от естествена кожа, защото е прекалено скромна, тактична, мила и изключително добра. Ние обаче ще ти споделим, че нейната работа и нейните уникати, които хора от цял свят имат удоволствието да притежават, са плод на години работа, огромни усилия и безкрайно старание.

Освен в цех за чанти, майстор Искра е работила и в цех за обувки, а само на 24-годишна възраст, благодарение на таланта и отдадеността си, е стигнала до ниво бригадир в една италианска фирма. Няма как да предадем думите на човек, който не само знае какво иска, но и смело може да го заяви. Затова нека „почерпим от извора“ какво споделя за този период от живота си, майстор Искра:

“Шефът организираше работни вечери с всички, които бяха на висок пост. На една от вечерите ни попита как се виждаме след 10 години. Всички отговориха, че се виждат във фирмата, само аз отговорих, че искам да изработвам чанти от естествена кожа и да работя за себе си… Той се изсмя, удари се по челото и каза, че това е невъзможно. Но на мен не ми трябваха 10 години…”

Не след дълго, благодарение на подкрепата и безкрайната любов на майстор Тони, както и заем от колежка, Искра закупува първата си машина. По това време, тя работи като моделиер и управител на друга фирма за изработка на кожени изделия. Но въпреки всички препятствия, мечтата на нашия всеотдаен и креативен сарач не угасва. Напротив, нейната сила и магия тепърва щели да се разгръщат!

Първата поръчка

В един прекрасен творчески ден, Искра получава обаждане от бивша колежка с молба да ушие чанта за нейна близка приятелка. Майстор Искра приема поръчката, въпреки че разполага само и единствено с шевна машина. За щастие, и за жената, за която е била предназначена първата чанта, и за Искра, клиентката е имала парчета естествена кожа. Останалото, което е трябвало да се добави, било конец, две халки и магнитно копче. За да се снабдиш с такъв тип продукти, по онова време, са били необходими много усилия и огромен ентусиазъм. Сам можеш да се досетиш, че майстор Искра притежава и двете, и то в изобилие! Тя не се отказала и скоро поръчката била завършена.

Както всички знаем, всяко велико пътуване започва с първата крачка! Точно така, както мечтата на всеки велик сарач е на път да се осъществи с първата поръчка. За Искра, тази чанта се оказала нейната движеща сила, надеждата и стимулът, от които имала нужда. Започнала да събира материали, регистрирала се в занаятчийската камара и отворила ателие в града. След известно време, с любовта и подкрепата на нейния спътник в живота, работата и мечтите – майстор Тони, и тяхната талантлива и умна дъщеря – Маги, заедно създават едно магично място, наречено работилницата на Сръчно.


Работилница „Сръчно“ – там, където се случва магията

Работилница „Сръчно“ е едно магично място, което пленява от пръв поглед малки и големи. Тук ще откриеш един оазис от минало, настояще и бъдеще.

Знаеш, че няма нещо по-истинско и достоверно от мнението на едно дете. Ако му се струваш странен, то ще ти каже. Ако си зле облечен, то отново ще ти каже…

Искра споделя, че едно от посещенията на приказната работилница от група деца, било особено запомнящо се. В групата имало малко сърдито момченце, на което не му било приятно посещението на работилницата. Още с влизането си, ясно дало да се разбере, че при първа възможност би я напуснало. Но само след няколко минути, същото момченце гласно отбелязало пред всички, че това място се е оказало толкова интересно, че и на най-скучният човек би му било забавно.

Не вярваш на детските думи? Убеди се сам, потапяйки се в магията, която крие Приказната работилница Сръчно!


Уникати от естествена кожа, ръчно изработени от майстор Искра

След създаването на приказното кътче, в което майстор Искра, майстор Тони и талантливата Маги творят неуморно ден след ден, идва времето и на онлайн присъствието.

Към днешна дата, Сръчно има сайт и онлайн магазин, с което успешно заявява присъствието си в дигиталното пространство. Уникатите, които Искра изработва, вече са на един клик разстояние от бъдещия си притежател. В онлайн магазина на Сръчно, ще откриеш:

А в случай, че имаш смела и нестандартна идея, професионализмът и златните ръце на майстор Искра, ще ти помогнат да я осъществиш. Само трябва да я споделиш!


Когато талантът срещне любовта към занаята…

Майстор Искра е от тези утопично приказни герои, които вместо с вълшебна пръчица, ще сбъднат желанията ти и ще предизвикат усмивка на лицето ти само с две неща – доза креативност и помощта на една игла. Би било огромно удоволствие, ако поне веднъж през живота си, се докоснеш до занаята на един сарач и усетиш магията, която витае около него. Магия, която ще те плени от пръв поглед!

Заповядай в приказната работилница на Сръчно! Майстор Искра с удоволствие и лекота ще ти предаде знанията, опита и любовта, които има към занаята, защото вярва, че само така ще го съхрани напред във времето.

Последвай страничката на Сръчно, за да не пропуснеш нещо, което си заслужава да бъде видяно!

Майсторите на Сръчно

0
Реставратор на мебели 4различен рожден ден