fbpx

На пътешествие през есента и зимата около приказния Кюстендил

Кюстендил, известен със своя климат и природни богатства, привлича посетители през цялата година. Според мнозина, обаче, есента и зимата са двата сезона, в които този красив град и неговите околности най-много омагьосват с неподправен чар.

Ако сте сред онези, които обичат да се потапят в приказни пейзажи и места с богата история, ето някои от най-привлекателните забележителности и дейности, които Кюстендил предлага по време на есента и зимата.

Посещение на Римски терми

В древността, Кюстендил носел името Улпия Пауталия, което в буквален превод от старогръцки и латински означава „изворен град“. И не случайно. Причината за създаването на това тракийско селище и превръщането му в град по време на римската епоха, били именно топлите минерални извори. Тук, благодарение на лечебните свойства на водата, римските пълководци лекували своите рани и се възстановявали след тежки битки.

Днес можем да се докоснем до историята от онова време, посещавайки древноримските обществени бани (терми) в Кюстендил. Те датират от || – ||| век и са част от втория по големина комплекс – Асклепион на Балканския полуостров. Той обхващал както баните, така и антични храмове на божества от гръко-римския пантеон.

Любопитен факт е, че пауталийският асклепион е посещаван от почти всички римски императори, а Марк Аврелий откривал тук и музата на своите съчинения.

Ако все още не си се докосвал до магията на Римските терми в Кюстендил, съветваме те да го направиш именно през есента. Тогава, когато листата на дърветата се оцветяват в различни нюанси на червено и жълто, тези антични постройки сякаш разказват историята си с лека носталгия и безвъзвратно загубено величие.

Лековити минерални извори

По време на студените месеци, посещението на термални бани става още по-приятно. Топлите минерални извори са идеални за релаксация и поддържане на здравословно състояние. А около Кюстендил са разположени 40 минерални извори с температура 73 градуса и дебит 23 литра в секунда. Това прави града едно от най-предпочитаните кътчета за релаксация в страната. Всеизвестен факт е, че минералната вода има силата да лекува:

  • Репродуктивни проблеми
  • Неврологични и кожни заболявания
  • Опорно-двигателни проблеми
  • Хронични заболявания
  • Възпаления на гръбначния стълб
  • Проблеми с черния дроб и стомаха
  • Камъни в бъбреците и др.

Но това не е всичко, което кюстендилската вода може да направи с нашето тяло. Тя е с богато съдържание на сяра, което действа изключително благоприятно върху кожни възпаления като екземи, дерматити и псориазис.

А знаеш ли, че водата в Кюстендил е една от най-ценните лечебни води в цял свят? Тя притежава отрицателен редокс-потенциал. Или с други думи казано, тази вода е силно йонизирана, а приемът ѝ увеличава способността на човешкото тяло да се предпазва от болести.

След всички тези магични свойства на лековитите минерални извори в Кюстендил, не се ли поражда мисълта в теб, че непременно трябва да се потопиш в тях? И то не само веднъж…

В случай че вече стягаш багажа за една приказна почивка край Кюстендил, не пропускай да хвърлиш око и на следващите редове. С информацията в тях гарантираме, че престоят ти в това приказно кътче на България, ще бъде още по-приятен и запомнящ се.

Осогово – ски в сърцето на Балкана

Ако посетите Кюстендил през зимата, не пропускайте възможността за снежни приключения. Само на около 20 км. от Кюстендил се намира Осоговската планина, която е сгушила в себе си Ски писта „Людмил Янков“. Тя е дълга близо 400 метра, оборудвана е със система за изкуствен сняг и е осветена за нощно каране. Освен това, отделни зони от нея са подходящи и за деца, така че спокойно може да превърнете това приключение в семейна планинска идилия.

А ако сте от хората, които не могат да карат ски – спокойно! Има и други неща, които това магично място предлага. А именно да караш ATV или моторна шейна под наем, или просто да се наслаждаваш на топлината на камината и прекрасната гледка от чайната на Fun Park Осогово.

Интересна почивка се очертава край Кюстендил, нали? Отдели си няколко дни, в които да опознаеш това райско място, да се потопиш в историята му, да се полюбуваш на природата и да се отдадеш на един пълноценен релакс край лековити минерални басейни.

А след това заповядай в китното селце Слокощица, което е съвсем близо до Кюстендил. Там се намира Занаятчийска работилница Сръчно. Място, което и до ден днешен, съхранява и предава старите занаяти от миналото. Място, далечно по нрав от модерния, технологичен и свръх динамичен начин на живот. Но истинско! С ценности! Изтъкано от мечти и неуморен труд на едно семейство. 

Занаятчийска работилница Сръчно

В приказната работилница Сръчно посрещаме хора от цял свят. Тук всеки намира нещо специално и уникално.

Влюбени двойки създават едни по-различни романтични спомени. Семейства с деца прекарват времето си заедно, по-сплотени от всякога. Приятели се забавляват истински и непринудено. Дори малки екипи на фирми избират Занаятчийска работилница Сръчно за сплотяващ тиймбилдинг.

А атмосферата е толкова вълнуваща и магична, напълно подходяща за отпразнуване на рожден ден, имен ден или друг специален повод. Така например, родените през зимните месеци, могат да използват тази възможност да празнуват рожден ден със стил.

Няколко часа край ски пистите на Осогово, след което се потапяш в горещ минерален басейн и накрая създаваш нещо уникално в Сръчно, но със собствените си ръце и в компанията на най-любимите си хора. Как ти звучи? Различно, нали?

Повече за възможността да отпразнуваш своя специален повод при нас, може да разбереш тук: За един различен рожден ден – в занаятчийска работилница Сръчно

Но Кюстендил е интересен не само през есента и зимата. Тук по всяко време на годината ще откриеш вълнуващи преживявания. Като тези например: 6 интересни места около Кюстендил, които да посетиш това лято

Освен това, пропуснахме да споменем нещо много важно. В приказната ни работилница не слагаме времето в рамка. Тук даваме възможност на нашите посетители да се налюбуват на всички забележителности край Кюстендил, а след това да ни посетят. Ние сме тук, готови да ги посрещнем и да продължим с творческа дейност до късни часове.

Освен това, всеки посетител, създал свое собствено изделие в Занаятчийска работилница Сръчно, получава грамота за чирак. Но защо? Защото копнеем именно тази декоративна грамота да напомня на всеки за сръчните дни и страхотното време, прекарано тук!

Къде може да отседнеш в района на Кюстендил?

За да бъде максимално приятно твоето пътуване до нашия любим край, е важно да отседнеш на уютно и красиво местенце, а ако има и СПА зона, почивката и релаксацията ще бъдат гарантирани! Ето няколко предложения за хотели около Кюстендил, които ти препоръчваме:

Последвай страничката на Сръчно, за да си една идея по-близо до всичко креативно и вълнуващо около нас. Очакваме те!

Майсторите на Сръчно

0
подаръци от естествена кожа 1подарък за имен ден