fbpx

Празник на черешата, Кюстендил: Празник на сладостта и традицията

Всяка година, с наближаването на края на юни, живописният град Кюстендил, известен като „Овощната градина на България“, посреща своя оживен Празник на черешата.

Кюстендилският празник на черешата е събитие, което изпълва сърцата и очите на посетителите с радост. Този ежегоден фестивал на черешата е акцент в региона от 2008 г. насам, привличайки хиляди посетители, които идват да се насладят на празненствата, да опитат вкусни черешови продукти и да се потопят в богатото културно наследство на района.

Сладкото сърце на Кюстендил: Кога е празникът на черешата в Кюстендил?

По традиция всеки юни Кюстендил отделя няколко дни в чест на любимата череша. Тази година дългоочакваният празник ще се проведе от 28 до 30 юни 2024 г. Отбележете си тези дати в календара и се отправете към Кюстендил за преживяване, което празнува сладостта на черешите и богатството на българската култура.

Празник на черешата в Кюстендил е наслада за всички сетива. Основен акцент в събитието заемат черешите и черешовите продукти. Ще срещнете местни фермери и занаятчии, които с гордост показват най-добрата си продукция, създавайки оживен пазар, изпълнен с любимия аромат на зрели плодове.

Този фестивал на черешата предлага перфектна комбинация от природа, култура и гастрономия, което го прави задължително събитие за всеки, който иска да се потопи в българските традиции. Всеки празничен ден на черешата в Кюстендил е богат на вълнуващи дейности, аромати и вкусове. Открийте какво още ви очаква!

празник на черешата 1

Акценти от фестивала на черешата в Кюстендил: Защо да посетите?

1. Изложба-базар на череши и черешови произведения

Изложбата-базар носи истинско удоволствие за сетивата. Щандове, пълни с ярки, сочни череши, се редят по улиците и посетителите могат да се докоснат до разнообразие от продукти на черешова основа. Уникални за Кюстендил са майсторски изплетени вешала, сложни произведения на изкуството, които показват креативността и уменията на местните. Те са характерни единствено за региона на Кюстендил и нямат еквивалент в световен мащаб.

празник на черешата 7

2. Черешов базар

Местните земеделски производители излагат своите прясно набрани череши. Това е идеалното време и място да опитате най-сладките плодове, набрани прясно, прясно от овощната градина. Освен това, търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения.

празник на черешата 4

3. Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“

Едно от най-чаканите събития на фестивала е кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. Местни кулинари се състезават в създаването на най-интересните и вкусни ястия на основата на череши. Красиви пити, сладка, компоти и сиропи от сладкия плод красят конкурсните маси. Това състезание демонстрира многообразието на този плод и креативността на кулинарните таланти на Кюстендил. Посетителите могат да опитат уникални ястия, придобивайки нова представа за разнообразните приложения на черешите в кулинарията.

празник на черешата 2

4. Фолклорна програма: „Черешчица род родила”

Всяка година радостният празник на черешата включва мащабни културни събития и представления на открито, които допълват празничната атмосфера. Една от най-обичаните програми е „Черешчица род родила” – фолклорна забава, включваща народни танцови формации и солови певци. На сцената чрез музика и танци се представя магията на черешата и въздействието ѝ върху българския фолклор. Това осигурява оживен и забавен фон на фестивала, създавайки радостна атмосфера за посетителите.

празник на черешата 3

5. Увлекателни дейности за всички възрасти

Фестивалът предлага разнообразни дейности, които въвличат посетителите във веселия празник на черешата. Деца и родители могат да участват в игри с череши – „Мама, татко и аз”. Децата имат възможност да се включат в редене на пана с череши, арт-работилници и разнообразни състезания. А възрастните могат да се насладят на безплатна туристическа обиколка с гид до най-посещаваните обекти в град Кюстендил.

празник на черешата 8

Сръчно на Празника на черешата

Посещавайки Празника на черешата, не пропускайте и щанда на майсторите от Сръчно! Докоснете се на живо до ръчно изработените изделия от естествена кожа и изберете това, което най-добре допълва вашата личност!

празник на черешата 3

Посетете работилница Сръчно: Уникално майсторско изживяване

Докато сте в Кюстендил за Празника на черешата, не пропускайте възможността да се потопите още по-дълбоко в българските традиции и поминък. Удобно разположена в село Слокощица, само на 8 минути с кола от центъра Кюстендил, работилница Сръчно приканва своите посетители да се върнат назад във времето и да се докоснат до изкуството на сарачеството.

Майсторите в Сръчно се посвещават на възраждането на занаятите от миналото. С голяма любов и отдаденост, те произвеждат уникални и автентични продукти от естествена кожа. А нашите посетители имат невероятния шанс да се докоснат до това изкуство от първа ръка.

празник на черешата 4

Работилница Сръчно често е наричана „рай за любителите на традиционното майсторство“. Но защо? Посещавайки нашата работилница, вие ще имате възможност да се насладите на:

  • Гостоприемство: Още от вратата ще бъдете топло посрещнати от майстор Искра. Тя ще ви приветства с ведри думи и заразно добро настроение. Гостоприемството не спира до тук – ще можете да се насладите на ароматна и освежаваща лимонада със сезонни плодове, която майстор Искра старателно приготвя предварително. Е, не липсват и сладички изкушения, които да придадат още по-страхотен вкус на цялото преживяване. И да преминем към най-вълнуващата част.
  • Автентично майсторство: Работилница Сръчно се помещава в сграда на повече от 100 години, която пази старателно духа на миналото. Тази капсула на времето мигновено ще ви приземи и ще ви пренесе в едни отминали, но красиви времена. Ще можете да се докоснете до изделията на Сръчно, които са изработени с помощта на традиционни техники, предавани от поколения, като се гарантира, че всяко парче е уникално и с най-високо качество
  • Знания и опит: Работилницата предлага рядка възможност да научите тънкостите на видовете кожа, на обработката им, на техниките и в същото време да приложите всичко на практика под ръководството на майстор Искра. От докосването на суровото парче кожа, през моделирането до създаването на собствено изделие. Несъмнено този магичен процес ще направи посещението ви в Кюстендил още по-запомнящо се.
  • Уникална грамота и собствено изделие: Какъв по-добър начин да запомните пътуването си от получаването на декоративна грамота и ръчно изработено кожено изделие, което сте направили сами? Ще ви изпратим точно както ви посрещнахме – топло и сърдечно, но вие ще сте по-заредени и вдъхновени. И не след дълго – ще ви очакваме отново!

Празник на черешата Кюстендил 2024 ви очаква!

Оживеният празник на черешата в Кюстендил е нещо повече от празник на обичания сладък плод – това е момент, в който се възраждат културата, традициите и духа на българите. От вкусните черешови продукти и вълнуващи кулинарни състезания до оживените фолклорни изпълнения, има на какво да се наслади всеки. И докато сте в града, не забравяйте да се отбиете и до Сръчно за още по-незабравимо изживяване. Запазете ден и час за работилница Сръчно тук!

Тази уникална комбинация от празничност и артистичност прави Кюстендил задължителна дестинация през юни. Елате за черешите, останете за културата и си тръгнете със спомени, които ще останат за цял живот.

Благодарим на Vladislav Chanev Photography за прекрасните снимки!

Последвайте страничката на Сръчно, за да не изпуснете нито една вълнуваща възможност за нови приключения около Кюстендил!

Майсторите на Сръчно

0
кожени изделия от Сръчно1 юни Ден на детето 2