fbpx

Видове естествена кожа за чанти и други аксесоари

Видове естествена кожа – какви са характеристиките на различните кожи, с какво се отличават една от друга и какво трябва да знаем за тях и поддръжката им? Отговор на всички тези въпроси ще дадем в тази статия, като ви представим най-често срещаните видове естествена кожа за чанти и други аксесоари!

Повече за естествената кожа

Чантите и въобще аксесоарите, изработени от естествена кожа, са високо оценявани и изключително популярни и предпочитани, поради редица причини. Може да се открие огромно разнообразие от видове естествена кожа, но често е трудно за неопитен потребител да направи правилен избор!

Не всички хора обръщат внимание на материала, от който е изработен даден аксесоар. Всички видове естествена кожа, които се използват при създаването на чанти, портмонета, несесери, колани, ключодържатели, калъфчета и т.н., носят своите собствени особености. Важно е да ги познаваме, за да се грижим правилно за вида кожа и да запазим красотата ѝ по-дълго време.

Малко хора знаят, че различните видове естествена кожа имат и различни изисквания за поддръжка. Някои кожи например се захабяват по-бързо при неправилна грижа и имат нужда от по-специална поддръжка.

Предимства на аксесоарите от естествена кожа

Всички видове естествена кожа, макар и различни една от друга, имат едни и същи основни преимущества – най-общо обединени от думите „високо качество“!

Те придават уникалност, автентичност, елегантност и лукс на аксесоара и на цялостната Ви визия. Изключително издръжливи и устойчиви са. При правилна грижа, аксесоарите от естествена кожа могат да Ви радват над 10 години, без да се променят или деформират във времето! По-лесни са за поправяне и не носят риск от непоносимост и развиване на алергии.


Видове естествена кожа

1. Гладки лицеви кожи

Гладките лицеви кожи са едни от най-често срещаните видове естествена кожа за чанти и други аксесоари. Обикновено те са телешки или говежди. Отличително при тях е, че са специално обработени така, че горният слой на кожата да бъде с гладка и приятна на допир структура. Има и шагренирана лицева кожа, като тя е набраздена и на допир може да се усетят неравности и фигури.

Говежда кожа – тя е по-плътна, твърда и дебела, което я прави още по-устойчива. Не се мокри, а външният ѝ вид придава усещане за автентичност.

Телешка кожа – тя е изключително мека и много приятна на допир.

Гладката лицева кожа се обработва по специална технология и повърхността ѝ се покрива с восък, като този процес се нарича фасетиране и се прави, за да изглежда кожата още по-красива и да бъде по-издръжлива. Именно благодарение на фасетирането, този тип кожа е с висока устойчивост срещу замърсявания и влага.

Въпреки това, ако не се грижите правилно за аксесоарите от гладка лицева кожа, може да се получи напукване на места. Можете да избегнете това с подходящи висококачествени препарати за почистване и импрегниране на кожата – така ще запазите трайността и красотата ѝ за много по-дълго време!

2. Велур

Велурът, за разлика от гладката лицева кожа, се изработва от опаковата страна на кожата, чрез пясъчно шлифоване до получаване на меки и гладки влакна. Това е причината за леко мъхестото усещане на този вид кожа. Велурът е елегантен, много приятен на допир, придава усещане за нежност и красота и има отлична въздухопропускливост и еластичност.

Недостатък обаче е податливостта на замърсявания, влага и повреди на кожата. Това е причината аксесоарите от велур да се нуждаят от по-специална и внимателна грижа и поддръжка. Този вид кожа трябва да се пази от намокряне и не трябва да се мие. Важно е да се почиства редовно със специална четка.

3. Набук

Текстурата на набука и велура са много сходни и лесно може да бъдат сбъркани. В действителност, обаче, набукът се доближава повече до гладката лицева кожа. Това е така, тъй като се изработва в резултат от пясъчно шлифоване на горния (външен) слой на кожата, докато придобие кадифена мекота.

Кожата набук също е впечатляваща и много харесвана. Тя е по-твърда и издръжлива от велура, но е и по-скъпа, защото се обработва по-грубата част на кожата.

Набукът също е деликатен и изисква внимание и редовна поддръжка. Както за велура, така и за набука трябва да се избягва намокряне, кал или прах. За да запазите аксесоарите си от набук по-дълго време, заложете на висококачествени препарати и водоустойчиви импрегнатори.

4. Лачена кожа

Аксесоарите, направени от лачена кожа, излъчват неповторим лукс и елегантност. Този вид кожа е гладка, стилна и изглежда скъпо. Лачената кожа се изработва от специална лицева кожа, като след обработката, се лакира, чрез нанасяне на слой синтетичен лак.

Недостатъкът на лачената кожа е това, че лесно може да се надраска или повреди. Аксесоарите от лачена кожа са подходящи повече за по-специални поводи, вместо за ежедневието.

За поддръжка на лачена кожа е хубаво да използвате специални продукти за лачена и лицева кожа.

Сръчно ще Ви помогне в избора на подходящи видове естествена кожа!

Майсторите на Сръчно ще Ви помогнат да направите най-добрия избор на естествена кожа за желания аксесоар и ще го създадат специално за Вас! Mожем да сътворим ръчно всичко от естествена кожа. Нашите чанти, портфейли, колани, гривни, ключодържатели и други аксесоари са уникални и се изработват в една единствена бройка. Така, където и по света да отидете, никой друг няма да има същата чанта, портмоне или друг аксесоар.

Нашите уникати оживяват във вълшебната ни работилница, защото ги създаваме с безкрайно много любов, желание и внимание към най-малкия детайл. По този начин, закупувайки някой от нашите уникати, винаги ще носите частица от Сръчно със себе си.

Разгледайте нашите продукти в каталога ни или във Facebook магазина ни и последвайте страничката ни Сръчно, за да виждате първи най-новите ни творения! Ще се радваме и да дойдете на гости в нашата сръчна работилничка, за да усетите атмосферата на Сръчно, да ви разкажем повече любопитни факти и да опитате от занаята! За целта трябва само да ни се обадите и да си уговорим вълнуваща среща.

Очакваме ви!
Майсторите на Сръчно

0
поддръжка на естествена кожа 1